KEPUPUSAN FLORA DAN FAUNA PDF

Available in National Library (Singapore). Author: Wahida Abdullah., Length: 27 p.: Identifier: Tenggiling Diancam Kepupusan. Article (PDF Available) Antara kepelbagaian flora dan fauna yang unik di Malaysia termasuklah tenggiling. Go to Bing homepageSign My savesThere are no results for kepupusan flora dan fauna language enCheck your spelling kepupusan flora dan fauna try different.

Author: Zulusho Yozshuzshura
Country: Puerto Rico
Language: English (Spanish)
Genre: Health and Food
Published (Last): 19 July 2006
Pages: 242
PDF File Size: 2.45 Mb
ePub File Size: 15.59 Mb
ISBN: 981-4-63336-158-6
Downloads: 9823
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Meztibei

Pembersihan habitat untuk tujuan pertanian ialah punca utama kemusnahan habitat, di samping juga kegiatan perlombonganpembalakanpenundaan dan rebakan bandar.

Kemusnahan habitat – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Kenderaa berdaftar digunakan dalam Malaysia semakin meningkat, ini juga bermaksud pencemara udara semakin meningkat dari semasa ke semasa di Malaysia. Secara ringkasnya, apabila musnahnya sesebuah habitat, maka berkurangnya keupayaan muatan bagi tumbuh-tumbuhan, haiwan-haiwan, dan hidupan-hidupan lain yang menduduki habitat tersebut, maka bilangan hidupan-hidupan tersebut semakin berkurangan dan kian pupus.

Pencemaran bunyi akan mendatangkan pelbagai kesan yang berbahaya kepada manusia. Namun, apa yang menyedihkan adalah kerakusan manusia meneroka dan mengejar pembangunan telah mengakibatkan haiwan-haiwan berada dalam keadaan yang terancam. Apabila hujan lebat melanda sesuatu kawasan,air yang turun tersebut terus menghakis permukaan bumi yang gondol tersebut lalu membawa hakisan tanah-tanah ini ke dalam sungai.

Diambil daripada ” kepupsuan Berminat untuk iklan atau artikel anda dipaparkan di laman Deenamik? Apabila situasi ini berlaku,jumlah isi padu lautan juga akan bertambah sebagai akibat pencairan ais di Kutub Utara dan Kutub Selatan. Jika kilang tersebut terus melakukan kegiatan tersebut. Fenomena ini juga dikenali sebagai Kesan Rumah Hijau.

  JOSEPH PITTON DE TOURNEFORT PDF

Selain dari keseimbangan alam, kita juga sering diancam oleh bencana alam. Gajah Kerdil Borneo atau nama saintifiknya Elephas maximus borneensis atau juga dikenali sebagai Gajah Kalimantan di Indonesia, merupakan satu sub-spesis Gajah Asia yang tinggal di Pulau Borneo.

Antara cara terbaik yang boleh dimbil adalah pendidikan alam sekitar kepada generasi muda. Kesan menjalankan aktiviti perikanan pertamanya ialah kepupusan fauna dan flora lautan.

Manusia akan menghidap pelbagai penyakit apabila kepupjsan menghidu udara yang kotor. Pencemaran bunyi merupakan satu pencemaran yang amat berbahaya, oleh itu langkah-langkah yang harus dijalankan untuk mengatasi masalah ini.

Kejadian ini dapat kita lihatmisalnya pada kejadian fana runtuh. Suhu bumi telah meningkat dua darjah dan kadarnya berbeza mengikut benua dan kawasan tertentu. Terdapat juga langkah yang lain boleh dijalankan untuk mengatasi pencemaran bunyi iaitu pengurangan dan mengawal bunyi. Kesimpulannya, rakyat dan kerajaan harus berganding bahu untuk mengatasi masalah pencemaran udara. Karang yang diancam oleh sianida berulang kali akan mengalami pemutihan dan kematian. Ecosystems and Human Well-Being.

Kajian mendapati kawasan Artik lebih dam menjadi panas berbanding kawasan lain. Harta benda akan hilang, begitu pula nyawa manusia.

Kemusnahan habitat

Pada masa kini, terdapat banyak pencemaran alam telah berlaku di sekitar kita, salah satu pencemaran alam ialah pencemaran bunyi. Pilot Analysis of Global Ecosystems: The ffauna of avian extinctions. Proximate causes and underlying driving forces of tropical deforestation. Lelaki berusia yang didedahkan kepada bunyi bising akan lebih ketara pengurangan sensitif pendengaran berbanding dengan sejawat yang tidak terdedah dengan bunyi bising walaupun perbezaan usia mereka tidak ketara. Balance, voice, and power.

  GEMHVO MV PDF

Dari segi psikologi, pencemaran bunyi mampu menyebabkan gangguan komunikasi antara manusia, gangguan tidur dan menjejaskan kestabilan mental iaitu pemikiran dan pemusatan perhatian susah dilakukan. Masyarakat sejagat juga boleh menggunakan beg yang mesra dam. Selain daripada penipisan ozon, kesan rumah hijau juga memberi galakan kepada isu ini.

Punca kedua ialah pelepasan gas-gas daripada kenderaan motor. Pendidikan kepada generasi tua juga penting dilakukan. Ecosystem services in Southern Africa: Pencemaran bunyi bukan sahaja memberi kesan kepada manusia tetapi juga mampu memberi kesan buruk pada haiwan. Poster juga boleh ditampar di tempat-tempat yng dapat dilihat oleh orang ramai.

Penangkapan ikan secara berlebihan yang tersebar luas di Asia Tenggara, dianggarkan mengancam terumbu karang di kawasan tersebut.

Sungai pula akan menjadi semakin cetek sebagai fahna pemendakan tanah lumpur di dasarnya. Kebanyakkan pencemaran udara berlaku adalah daripada sikap manusia yang mementingkan kepentingan sendiri. Insektisid racun serangga boleh masuk ke rantai makanan.

Udara akan sangat panas, banyak orang akan mencari makanan dan air. Banyak cara yang dapat mengatasi pencemaran udara.

Selain itu, pencemaran udara akan menyebabkan hujan asid berlaku.

Author: admin