KEPUPUSAN FLORA DAN FAUNA PDF

Available in National Library (Singapore). Author: Wahida Abdullah., Length: 27 p.: Identifier: Tenggiling Diancam Kepupusan. Article (PDF Available) Antara kepelbagaian flora dan fauna yang unik di Malaysia termasuklah tenggiling. Go to Bing homepageSign My savesThere are no results for kepupusan flora dan fauna language enCheck your spelling kepupusan flora dan fauna try different.

Author: Faujas Doukinos
Country: Ukraine
Language: English (Spanish)
Genre: Photos
Published (Last): 6 October 2010
Pages: 415
PDF File Size: 7.64 Mb
ePub File Size: 3.63 Mb
ISBN: 132-2-35691-405-4
Downloads: 80730
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Yozshugis

Tenggiling Malayan Pangolin ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Kesan-kesan yang disebabkan oleh pencemaran udara ialah menjejaskan kesihatan manusia. Untuk tidak terlepas sebarang informasi mengenai isu ini, pastikan anda sentiasa layari Deenamik. Kesan-kesan Aktiviti Manusia Terhadap Alam Sekitar Pertanian Pembangunan sektor pertanian melalui penukaran tanah dari hutan kepada pertanian telah mengakibatkan berlakunya penebangan hutan secara meluas.

Jika udara yang dihidu tercemar, sistem pernafasan akan menyerap pelbagai bahan pencemar ke dalam paru-paru. Tanaman seperti sayu-sayuran apabila terkena hujan asid, sayur-sayuran itu tidak lagi segar dan tidak boleh dimakan lagi. Pages with reference errors. Jika dahulu, penyakit influenza hanya akan menyerang ketika di musim dingin di negara empat xan atau di musim hujan di Negara iklim tropikatetapi kini sudah mula menyerang tidak mengira musim lagi.

8 Spesis Haiwan Yang Paling Terancam Di Malaysia

The problem of avian extinctions. Badak Sumbu Sumatera adalah spesies badak yang terkecil saiznya di dunia serta merupakan salah satu haiwan yang terlindung. Hal ini dapat di buktikan melalui perubahan iklim yang telah terjadi sejak tahun an telah menyebabkan ribu kematian setahun akibat peningkatan kejadian penyakit.

Pada Disemberbadak sumbu sumatera betina yang terakhir dilaporkan sakit dan beberapa pihak sedang bertukus lumus untuk menjaganya. Langkah ketiga ialah kuatkuasakan undang-undang dan peraturan yang berkenaan.

  ICL7107CPL DATASHEET PDF

Pemanasan global juga boleh menjejaskan kesihatan manusia bahkan haiwan yang hidup di muka bumi ini. Kesimpulannya, kita harus mengubah sikap kita supaya kehidupan kita akan lebih sejahtera jika kita hidup dalam alam sekitar yang bersih dan sihat. Penebangan hutan yang berterusan dan kemusnahan hutan di kawasan tadahan air akan menjejaskan bekalan air dan kualiti sumber air, menjejaskan kemampuan pengambilan semula air bawah tanah dan menyebabkan lebih banyak banjir berlaku di kawasan tanah rendah.

Kemusnahan habitat kini merupakan punca kepupusan spesies yang paling utama di seluruh dunia.

Tujuan adalah meminimumkan pencemaran udara ke tahap yang lebih rendah. Insektisid racun serangga boleh masuk ke rantai makanan. Seterusnya,kekurangan hutan akan menyebabkan suhu dunia akan meningkat.

Tahap bunyi bising kepulusan tinggi juga mampu menyumbangkan kepada kesan kardiovaskular dan pendedahan bunyi bising yang sederhana tinggi dalam tempoh lapan jam mampu menyebabkan peningkatan statistik pada tekanan darah dari lima hingga sepuluh poin.

Selain daripada penipisan ozon, kesan rumah hijau juga memberi galakan kepada isu ini. Nama saintifiknya adalah Dicerorhinus sumatrenesis. Hal ini menyebabkan pembiakan ikan tidak aktif dan akhirnya bilangan ikan akan semakin berkurangan. Apabila situasi ini berlaku,jumlah isi padu lautan juga akan bertambah sebagai akibat pencairan ais di Kutub Utara dan Kutub Selatan.

Kebanyakkan pencemaran udara berlaku adalah daripada sikap manusia yang mementingkan kepentingan sendiri.

TINGKATAN 1- KEPUPUSAN FLORA DAN FAUNA

Dalam proses ini, organisme-organisme yang pernah menggunakan tapak habitat ini kehilangan tempat tinggal atau dimusnahkan, maka berkuranganlah biodiversitinya.

Justeru, menurut kajian ini, penukaran hutan kepada tanah pertanian ialah perubahan kegunaan tanah utama yang menyebabkan pembasmian hutan tropika. Oepupusan konklusinya, isu pemanasan global adalah isu dunia yang sedang hangat dibincangkan di dada akhbar haruslah di bendung dengan serta merta, sumbangan negara kita ke atas pemanasan global mungkin tidak seberapa namun, sebagai satu sumbangan global, negara kita juga perlu melaksanakan ikhtiar agar tidak menyumbang untuk memanaskan permukaan bumi ini.

  CANCIONERO DE BOLEROS PDF

Erin Risdal, , blackle. Antaranya langkah yang boleh dijalankan ialah penguatkuasaan undang-undang. Kegiatan akuakultur telah menyebabkan kepupusan kawasan paya bakau di tepi pantai. Decisions for the Earth: Oleh itu, berwaspadalah dan pelihara kesihatan anda setiap waktu. Sebenarnya, isu peningkatan suhu atau pemanasan terjadi disebabkan pelbagai faktor.

Peratus gas karbon dioksida pula dalam udara akan terus meningkat. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Contohnya, dalam Seksyen 23 vauna bahawa tiada sesiapapun kecuali jika diberi lesen, boleh mengeluarkan kebisingan dengan syarat yang ditentukan. Dalam keadan ini pendidikan penjagaan alam sekitar perlulah dimulakan sejak di rumah atau di bangku sekolah lagi.

Udara akan sangat panas, banyak orang akan mencari makanan dan air.

Hal ini akan menyebabkan berlakunya peningkatan suhu dunia. Pada tahunhaiwan ini telah disenaraikan antara haiwan yang terancam. Cerita Yang Mengiringi Harimau Malaya. Ahli-ahli sains dan geografi berpendapat bahawa punca utama pemanasan global ialah menipisnya lapisan ozon yang diakibatkan oleh pelepasan gas khususnya klorofluorokarbon CFC. Di samping itu, masyarakat akan didedahkan tentang kesan-kesan, punca-punca dan langkah-langkah mengatasi alam sekitar.

Proximate causes and underlying driving forces of tropical deforestation. Dengan cara ini, pembebasan gas rumah hijau ke atmosfera dapat dikurangkan. Hal ini demikian kerana hutan berperanan untuk menyerap gas karbon dioksida dan membekalkan gas oksigen kepada hidupan di muka bumi.

Mungkin ramai tidak sedar bahawa haiwan-haiwan di Malaysia kini diancam masalah kepupusan yang serius. Sebagai contohnya,fenomena pemanasan global berpunca daripada aktiviti penebangan atau pengurangan kawasan hutan yang leluasa di dunia. Extinction by numbers Nature

Author: admin